Нумизматична изложба в Държавен архив Пловдив

13.10.2024
Снимка 1

10 октомври е денят, в който всички архивисти отбелязват своя професионален празник. По случай 60 годишнината на  Нумизматично дружество "ФИЛИПОПОЛ" Пловдив и професионалния празник на Българските архиви, се откри Нумизматична изложба. В изложбата участвуват още: ФИЛАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО Пловдив (в чест на 131 години от основаването си) и сдружение “PAREMBOLE”.  В експозицията могат да се видят оригинални проекти на пощенски марки с монети, отделно пощенски картички с монети и цели пътували пощенски пликове с информация по себе си - материалите са тематично свързани с образи на монети.

Нумизматичните експонати са предимно антични монети циркулирали по българските земи и в древен Филипопол“.

По-голямата част от монетните експонати са ни предоставени само за вечерта, от Нумизматично дружество „Филипопол“, съобщава Наташа Костадинова, началник на Дирекция „Регионален държавен архив“ Пловдив.

 С присъствието си почетоха изложбата кметът на културата Пламен Панов и Захари Георгиев, Директорът на български пощи Вичка Иванова и мн. други.

 

Петър Неделев, председател на Нумизматично дружество "Филипопол" .

 

Пояснителни бележки от Стефан Стефанов, председател на Филателно дружество Пловдив.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

   Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.