„Обвързаности в огледалото на времето“ на Рена Балзан – роман за любовта, егоизма и психологическите бариери

08.10.2024
Снимка 1

Критичната оценка възприема Балзан като основен представител на малтийската феминистка литература, разчитайки на сложни герои и наблюдателно око, припомнящо нейния научен характер. Основните й психологически романи са известни с това, че представят самоуверени, независими женски гласове, които се разделят с по-ранните стереотипни характеристики на женските герои.

„Обвързаности в огледалото на времето“ е психологически роман на малтийската писателка Рена Балзан, в който любовта и егоизмът непрекъснато се конкурират помежду си, доминирайки живота на главните герои в историята.

Защо Карл се страхува да се реализира като художник? Защо той прекратява връзката си с Ерика, жената, която иска да му помогне да успее на всяка цена?

Защо Нада е изоставена от майка си Ерика, след като и двете имат нужда една от друга толкова много?

Коя всъщност е Марис? Защо Клод се среща с нея, когато в действителност той обича Нада?

Нада се бори с ненужните ограничения, наложени от семейството й. Успява да открие какъв живот желае да води и личността, която да стане.

Човешките обвързаности, които съществуват между главните герои, не са унищожени от смъртта. Напротив, психологическите бариери представляват предизвикателство за тяхното преодоляване.

През 2021 г. авторката Рена Балзан е отличена от Националния съвет за книгата на Малта с Националната книжна награда за цялостно творчество. Романът е публикуван през 1987 г. и преиздаден през 1998 г., включително в САЩ. Книгата е често предмет на дипломни работи на студенти по литература в Малтийския университет.

„Взаимоотношенията между героите са изтъкани като химическите елементи, които изграждат биологична клетка, с добавянето на мистериозни фактори, които повишават интензивността на въпросите за случайността и статистически невероятните резултати, повдигнати от еволюцията, дори преди появата на човека.“

Питър Серачино Инглот

„Разширяването на науката в литературата води до разказ, който анализира, търси да разбере защо, предлага формула, стига до заключение. Научният метод помага на Балзан да опише и дефинира героинята си и същевременно я държи далеч от възможността да позволи на романа да се развие в друга посока, включително в посока на ограничени, автономни случаи.“

Оливър Фригиери

 

Рена Балзан

Проф. Рена Балзан (Rena Balzan, Малта) е генетик и биотехнолог, с успешна кариера в научните изследвания. Тя е поетеса и писателка феминистка, чиито произведения са преведени от оригиналния малтийски на английски, френски, немски и италиански езици. Автор е на романи и стихосбирки, за които през 2021 г. е отличена от Националния съвет за книгата на Малта с Националната книжна награда за цялостно творчество.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Информация: Издателство "Авиана", Бургас

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

   Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.