2024 Година на сюрреализма: Джаксън Полък и безсъзнателното автоматично писане

24.07.2024
Снимка 1

Изкуството на комикса има за основа разказ с картини и затова трябва да се познава историята на живописта.

През 1987 г. в статията "Комикси, комикси" се описва символиката на черния туш и бялата хартия, при рисуването на комикси с перо.

2024 година е "Година на сюрреализма". Картината на американския художник Джаксън Полък "Портрет и мечта" по техника на изпълнение е много близка до безсъзнателното автоматично писане. Инициатор на този метод е Андре Массон през 1924 година, когато Андре Бретон в манифест определя сюрреализма като автоматично мислене. За незапланирано раждане се изисква малко хартия и черен китайски туш. Изображението се появява от жестове и наподобява отломки от корабокрушение.

През 1950 г. Полък, по свидетелство на жена му Ли Краснер, желаел да премине към "черна живопис". Повод бил нереализиран проект за църква с теми: Разпятие, Оплакване, Сваляне от кръста, както и Кръстният път. Термина черна живопис напомня стенописите на Гоя в Домът на глухия. Пикасо преди да се установи във Франция ги копира. Има влияния от тях, особено в "Герника", където телата и лицата са черни и бели.

В картината на Полък има влияние и от "Мъртвия Христос" на Мантеня.

Картината на американския художник Джаксън Полък "Портрет и мечта"

Нахлуването на цвят между сиво ежедневие и черно-бялото е като вододел.

Играта на черно и бяло с избухване на червено използва Маяковски за впечатления от Америка през 1925 г. Целият свят е разграничен в два цвята: черен и бял, но червена кръв залива черно лице и капе по бяла дреха.

Това е сблъсъкът в социален конфликт, а избухването на червения цвят се разгаря в социален протест и гражданска революция.

Цветът в Америка е идеологичен: бели, чернокожи, червенокожи, жълти.

Изтребването на индианците е заложено в основите на Американската цивилизация и днес, когато съвестта им се е пробудила, са станали по хуманни. Обаче тъй като липсват червенокожи, дългът го плащат на чернокожите.

Юмрукът е една пауза към ярост. В черно-бялата картина се очаква не изображения, а цифри да наложат присъствието си. По принцип черното спира развитието на бялото.

Георги Чепилев, 23 юли 2024

Фотокредит:  www.christies.com

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.