Бистра Льошевалие и "Ретроспектива": За новото, светло начало, което винаги излиза над разрухата

09.07.2024
Снимка 1

Националната галерия представя

Бистра Льошевалие

Ретроспектива

16 юли – 20 октомври 2024

Куратор: Яна Братанова

Откриване: 16 юли 2024, вторник, 18.00 часа

Квадрат 500, пл. Св. Александър Невски

Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на авторката.

Свободата е първостепенен код за Бистра Льошевалие. Първите й композиции– „Полет на птици“ (1964), емблематичната серия „Прозорци“ („Блокиран прозорец“, „Изгорял прозорец“, „Бял прозорец“) и „Болни столове“ от 1970-те са израз на нейното непреодолимо желание да бъде свободна. Създаденото от Бистра Льошевалие е мощна машина за полет над ограниченията.

Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят алуминий и бронз, полиестер, неопренова гума, огледална повърхност, плат, въжета и др., с помощта на които осъществява своите сънища и идеи. Трансформира материята с плавни преходи от обем към плоскост и обратно с вродена способност за търсене на нови форми.

В Националната галерия пристигат знакови скулптури, обекти, рисунки и инсталации от ателието на Бистра Льошевалие и колекцията на Дарителския фонд „Enseigne des Oudin“ в Париж. Сред включените емблематични серии е и непоказваната мащабна инсталация „След“ (2024), изцяло съобразена с пространствените характеристики на изложбената зала. Двадесетте скулптурни форми, издигащи се на височина от 2,5 м, символизират бъдещето – онова „ново, светло начало, което винаги излиза над разрухата“, за което авторката пише в текста си „Синята планета“.

Болни столове, 1979 дърво, гипс 84 х 50 х 50 см. Дарителски фонд Enseigne des Oudin

Бистра Льошевалие

Бистра Льошевалие е родена в София през 1933. След 15 септември 1946 баща й изчезва безследно. В началото на 1950-те тя е приета в Националната художествена академия. По време на следването си е отстранена, като й е отказан достъп до учебното заведение. Решена да продължи образованието си с надеждата баща й да се върне и да види скулптурите й, Бистра Льошевалие завършва специалността „Скулптура“ през 1962. Тези години определя като „черен период“ в живота си.

От средата на 1960-те се установява в Париж, където започва да излага активно в редица знакови галерии и да работи по свои проекти за публични пространства във Франция. Изявите й не остават незабелязани от френската критика. Сред пишещите за нея през годините са Ален Оден, Дени Каминад, Дора Валие, Жак дьо Лонгвил, Мишел Пенсон и Себастиен Дубински. Положителните отзиви и категоричните изяви разширяват кръга от галерии по света, с които тя работи и до днес.

През годините осъществява множество самостоятелни и съвместни изложби в Япония (Кобе, Киото, Осака, Нишиномия). Работи с известните художници Такесада Матсутани и Садахару Хорио, водещи членoве на легендарната японска авангардна група „Gutai“. С Такесада Матсутани излага в галерия „Rosa Turetsky”, Женева.

Изкуството на Бистра Льошевалие присъства във фондовете на престижни световни галерии и частни колекции: Националния фонд за съвременно изкуство (FNAC),Париж (Франция);фондацията „Toms Pauli”, Лозана (Швейцария); Националната галерия, София (България); Дарителския фонд „Enseigne des Oudin“, Париж (Франция); галерията „Rosa Turestky“, Женева (Швейцария); колекцията „Yoko Hoshida”, Киото (Япония); колекцията „Horio“, Кобе (Япония) и др.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура“ на Столичната община, Френския институт, България и УниКредит Булбанк АД.

Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.

 

За допълнителна информация:

Яна Братанова, Национална галерия
куратор на изложбата
0879 147 679                                                   

Времето е спряно, 2003 смола, полиестер, въжета 145 х 103 х 205 см. Собственост на автора

Списък с изображения 

1. Болни столове, 1979
дърво, гипс
84 х 50 х 50 см
Дарителски фонд Enseigne des Oudin

2. Изгорял прозорец, 1976
дърво, стъкло, плат
60 х 45 х 7 см
Дарителски фонд Enseigne des Oudin

3. Блокиран прозорец, 1978
дърво, гипс, слама
51 х 35 х 3 см
Собственост на автора
Снимка / Photo: © Gregory Copitet

4. Блокиран прозорец, 1978
дърво, гипс
51 х 35 х 3 см
Дарителски фонд Enseigne des Oudin
Снимка / Photo: © Gregory Copitet

5. Тук и отвъд, 1980
папиемаше, дърво
83 х 60 х 3 см
Дарителски фонд Enseigne des Oudin
Снимка / Photo: © Gregory Copitet

6. Времето е спряно, 2003
смола, полиестер, въжета
145 х 103 х 205 см
Собственост на автора

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.