Георги Чепилев: Политика и спорт

04.06.2024
Снимка 1

В съвременното българско образование липсва визуалната грамотност. Съображенията за това не са известни. Правят се опити у нас да се роди модерно девето изкуство. Похвални са тези инициативи, това е категория за естетическо и емоционално въздействие върху общественото съзнание. Важното е обаче да му се придаде национална форма. Що се отнася до съдържанието, то е светоглед. Моята колекция раздадох на млади ентусиасти с насоки за продължаване на българската традиция, затова по памет споделям мнение.

Тази традиция е неосребрен чек.

Днес, както е казал поп артистът Анди Уорхол, трябва да познаваме историята. Бих уточнил, че историята може да се напише като история на романите в картини и комикси. Разгръщайки старите издания на актуалните сега теми "политика и спорт", ще се забележат няколко общи - "Цял свят спортува", "С футболната топка из света" и д-р. При анализ на отпечатаните у нас творби по темата, се разбира: спортният комикс с преувеличенията си е или за комедия, или за сатира, с критична оценка напр. за известни неуспехи в някой отбор. Друг жанр по темата е художествен разказ в картини. Той обаче е с измислен сюжет, макар понякога да използва и реални събития. Образите не са конкретни, а са обобщени и типизирани. При този вид липсва документалност и информативност. Не е подходящ да запознае читателите-зрители с динамични портрети на известни спортни деятели. Ако разгледаме останалите жанрове на спортна тема, ще ги групираме на сюжетно тематичен и темпов. Репортажи в картини, интервюта за известен футболист са предимно в едър и среден план, липсва динамичния спортен портрет. Известно е, че футболът е най-колективната игра, това отхвърля персонални портрети, изисква да се покаже навиците на групата хора от отбор въз основа на спортен принцип. Ето защо се очертава един междинен жанр. От картинните репортажи за голямо значително събитие, след години се прави подбор на изображенията, като чрез тях се дават изводи и поука. Бих посочил за образец, някои творби на Рафаело Марчело, където майсторски ползва подобен междинен жанр.

Българската традиция е много интересна, често това е лента от два кадъра, водещи начало от изкуството на медалите. Такива са някои публикации в "Седмична забава", специализирано издание от 40-те. Година на раждането на ренесансовото медално изкуство е 1438. Тогава при създалата се критична обстановка за Византия, император Йоан VIII Палеолог и патриарх Йосиф II (родом в България), насочили своите надежди за спасение на империята, изцяло в папството и католическия Запад. Първите символи на единението са гробът на патриарха, който тогава починал и великолепният медальон с образа на Йоан VIII, дело на Пизанело. Това портретно изображение от лицевата страна, кореспондира със сюжетната композиция на обратната страна. По късно Пиеро дела Франческо продължава този език и във фреска изобразява на една плоскост двата момента, а изображението от обратната страна е нарисувано като изглед от прозорец. Но вместо да осигури помощ срещу външния враг, унията хвърля Византия във вътрешни борби и посява враждебност и омраза, дори и извън границите сред славянския свят. Отдалеченото от византийски беди Московско княжество (възпитани от самите византийци), виждат в смяната на религията едно необяснимо предателство. От този момент нататък Русия сама избира митрополитите си. Има си крушка опашка - без познаване на българската традиция е невъзможно да се създават стойностни творби, които да впечатлят международната сцена. Леонардо споделя следното предсказание за футболната топка: Кожите на животните ще извеждат хората от мълчанието, ще пораждат (изтръгнат) от тях големи викове и ругатни. Може да се сравни с публикуваната илюстрация на българската комикс лента.

 

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.