Емблематичният за пловдивската живопис Иван Краевски с юбилейна изложба в ГХГ Пловдив

08.03.2024
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Иван Краевски

Юбилейна изложба

12 — 30 март 2024

Откриване: 12 март 2024 от 18.00 часа

Зала "2019"

Иван Краевски е емблематично име в пловдивската живопис и особено в жанра на пейзажа. По случай своята 80-та годишнина той ще представи голяма ретроспективна изложба в Зала „2019“ към Градската художествена галерия от 12 до 30 март 2024 г.  Наред с негови нови произведения публиката ще види и знакови картини, очертали над половинвековния му творчески път, през който художникът остава предан на живописта, независимо от техниката, която избира.

Иван Краевски е роден през 1943 г. в Зелениково, Пловдивско. През 1971 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София (НХА), специалност Живопис. В същата година става член на Групата на пловдивските художници, а в последствие - на Дружеството на пловдивските художници. Бил е преподавател по живопис, композиция и рисуване в ССХУ „Цанко Лавренов“, Пловдив. Участва в окръжни и национални изложби, както и в експозиции зад граница: Англия (Лондон), Франция (Париж), Германия (Мюнхен, Магдебург), Полша (Занемеш, Познан). Има шестнадесет самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на държавните галерии в Пловдив, Карлово, Стара Загора, Балчик, както и на частни колекционери в България, Англия, Франция, Германия, Испания, Гърция, Канада, Полша, Русия, Япония и др. Номиниран за Награда „Пловдив“. Лауреат е на наградата за живопис на Окръжна изложба в Пловдив.

Иван Краевски вярва в предопределението на твореца:

„Ако имам някакво послание, то е: във времето, когато духовното е изтласкано в ъгъла на живота, трябва да търсим спасение в красотата, да я създаваме и да ù се наслаждаваме. Който носи изкуството в душата си, може и пукната пара да няма, но ще излее това, което му идва отвътре. И нищо не може да го спре.“

През дългия си творчески път художникът неведнъж е бил високо оценяван от познавачи и критици. Изкуствоведът Ирина Аврамова обобщава:

„Картините на Иван Краевски насищат пространството на всяка галерия с пластическа ерудиция, с класическо живописно чувство, с много емоция, така потребна ни днес. Тези три компонента правят Иван Краевски живописец, който ще остане в историята на съвременното българско изкуство с творчеството си – мост между класиката и съвремието в името на едно бъдещо очовечено изкуство, оплодено с живия идеал на българското. Платната на Иван Краевски са късчета поезия, които пробуждат носталгия по прекрасното.“

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.