Националната галерия представя каталога „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“

27.02.2024
Снимка 1

„Японската гравюра укийо-е в българските колекции“, 328 стр., 270/160 см, твърда корица, тираж 500 екз.

 29 февруари 2024, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа
Квадрат 500, пл. Св. Александър Невски
Панорамна зала

 

Каталогът на едноименната изложба „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ включва над 300 репродукции на всички известни укийо-е произведения от музейните колекции в страната. Уникалното двуезично издание е структурирано от седем тематично обособени раздела с въвеждащ в тематиката и сюжета на гравюрите текст. Последната, седма част на каталога, е посветена на серията на Хирошиге „53-те спирки по пътя Токайдо“, 190-ата годишнина от отпечатването на която мотивира създаването на изложбата в залите на Националната галерия.

Текстовете към разделите, уточненията на атрибуциите и датировките са дело на българската японистка д-р Стела Живкова и изкуствоведите Златка Димитрова и Мария Маринова с увод на директора на Националната галерия Ярослава Бубнова. Консултант на изданието е проф. Дж. Окубо от Национален музей за история на Япония. Дизайн: Камен Стоянов, Топ Дизайн Студио.

Каталогът и изложбата „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ са осъществени с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Не пропускайте предвидения непосредствено преди официалното представяне тур в изложбата „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ с начален час – 18:00 часа.

По време на представянето каталогът ще може да бъде закупен за 65 лв. Цената на изданието „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ след неговото официално представяне е 70 лв.

 

За допълнителна информация: Златка Димитрова, уредник в Националната галерия, +359 885306119

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.