ЮБИЛЕЙНИ ДАТИ: 83 год. от публикуване на романа в картини „Златният век на българите”

20.02.2024
Снимка 1

На 12 февруари 1941 год., в 1 брой на  специализираното издание „Ром стрип” , започва да се отпечатва български исторически роман в картини. Ясно се разчитат инициалите СЗ или СКЗ и с тях автора на „Цар Симеон  и Златният век на българите”,  влиза в описа на историята на българските романи в картини. Заглавните страници на някои от следващите броеве, са подписани със същите инициали.

 С това определение автора не влиза в международната енциклопедия “Lambiek”. Но при по-внимателно вглеждане се забелязва грешка, посочваща името на художника. Не следва да се счита, че художника нарочно е зашифровал името си,  обаче в този случай от „Диаскоп” взехме решение да не публикуваме интересуващото  име. Уточняването на авторството от една страна ще намали и без това броещите се на пръстите български художници, от друга – няма да окаже кой знае какво значение към талантливия майстор. Такава беше преценката ни преди 16 години, когато се изпращаха материалите за международната енциклопедия.

Често в редакциите имало талантливи сътрудници, които работели в различни стилове и жанрове. Това давало възможност такива автори да приемат за изпълнение различни  възложени от редактора поръчки. Имайки право да подписва творбите си, художника евентуално ако има няколко публикации, за да не дразни читателите прибягва не само до подпис, но и до знаци, псевдоними,  монограми и т.н., дори понякога и изображения даващи ребусно разшифроване. Често такива инициали нямат общо с името и фамилията, може да е името на роден град, или „фирмата” за която работи и пр.

„Диаскоп” е записал за този роман в картини следно: „Неизвестен майстор  на исторически роман в картини – СКЗ (СЗ)

Съобщение от: Георги Чепилев, председател на пловдивското дружество за романи в картини

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.