Експресивна техника и неочаквани композиции в "Различни посоки" на Бояна Попова в галерия Резонанс

15.11.2023
Снимка 1

Галерия Резонанс представя

Бояна Попова

Различни посоки

Откриване: 17 ноември 2023 от 18.00 часа

22 картини представя Бояна Попова по покана на Антония Димитрова в пловдивската галерия Резонанс. Ето какво споделя авторката за своите търсения като художник:

Бих нарекла изложбата Резонанс, което съвпада с името на галерията, но аз я наричам така, защото наистина моите картини са резултат от емоциите, мислите ми през деня или през по-дълъг период от време. Много често се появяват сами, подсъзнателно. Работила съм върху хартия, защото тя ми дава усещане за пълна свобода по време на работа.

Картините са експонирани по не особено традиционен начин. Идеята на тази изложба е да ме покаже в истинска светлина като художник или като човек, който живее непрестанно с това занимание.

Интервю на Ина Мирчева с Бояна Попова

Бояна Попова, "Прегръдка"

Думи за Бояна Попова

Светът се променя, той става по-лаконичен, по-бърз, по-знаков. Работата на художника също. Някога Репин рисувал „Иван Грозни убива сина си“ близо две години. Пикасо рисува „Герника“ за два месеца. Сега светът живее още по-експресивно! Бояна Попова е от този свят. Забележителна експресия, силна изразителност, изумително метафорична и образообразуваща! Безспорно Бояна е от най-знаковите артисти на най-новото време. Едновременно лаконична, но и поразяващо изразителна, тя е своеобразна и изненадваща всеки път, със всяко свое платно. Бояна е винаги с ярко авторско присъствие. Тя не прилича на никой друг, винаги изненадваща с въображение, експресивна техника и неочаквани композиции. Нищо излишно, нищо отегчително — лаконична, но и ярко красноречива, тя безспорно е един от най-динамичните и интересни артисти на съвремието.

Румен Нечев

Бояна Попова

Бояна Попова е родена в град Пловдив през 1970. Завършва художествената гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив през 1989 г.и Публична администрация във Варненски Технически университет през 2000 г.

Член е на Съюза на българските художници, Пловдивското дружество на художниците и Пазарджишкото дружество на художниците.
Има 16 самостоятелни изложби и множество участия в общи изложби.
Носител е на две Първи награди за живопис в Пазарджишкото дружество през 2017 и през 2020 г.и Първа награда за живопис в Пловдивското дружество на художниците през 2020 г.

Отличена е с номинация на националната изложба „Велико Търново - пространство за вдъхновение“  през май 2023 г.
Живее и работи в село Козарско, област Пазарджик.

 

Бояна Попова в Диаскоп

Албум с репродукции в Диаскоп

 

На заглавното изображение: Бояна Попова, "Пред огледалото"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.