Владислав Христов: Ол инклузив - Мед от оси

27.10.2023
Снимка 1

Веселин Оцетов получи хипертонична криза. За първи път му се случваше и реши като съвестен гражданин да действа по каналния ред: 

– Ало, 112 ли е?

– Очевидно, щом сте набрали 112, сме 112! Говорете!

– Лошо ми е, повикайте линейка, моля!

– Ако за едно лошо изпращахме линейка, къде щеше да му излезе краят? И на какво точно ви е лошо?

– Имам високо кръвно!

– Тия с високото кръвно ги знаем. С тях се разправяме по цял ден и всички искат линейки. Какво кръвно имате?

– 240 на 140

– Не е достатъчно! Трябва да е над 280 на 180, за да изпратим Спешна помощ!

– Но аз съм пред припадък, моля ви се, може всеки момент да умра!

– Казах ви вече, вдигнете още стойностите и тогава ми се обадете пак. Има начини! Изпийте една кока-кола на екс или пък чаша айрян с много сол. Ако това не свърши работа, поискайте вашата съпруга да ви ядоса. Така със сигурност ще стигнете до нужните показатели, за да изпратим линейка до адрес.

– Ама как така?! Ние със съпругата ми поддържаме добри отношения, вече 50 години сме женени, живеем мирно, без конфликти, а вие искате нарочно да ме ядосва. И без това кръвното ми вече е достатъчно вдигнато от общуването с вас.

– Добре тогава, да продължим разговора, докато кръвното ви стане 280 на 180. Това е едно разумно решение. Доста хора се възползват от него, всъщност почти всеки втори достига необходимите стойности при общуване с централата на 112.

– Мисля, че вече съм ги надминал. Можете спокойно да пращате линейката. Името ми е Веселин Оцетов, адресът е…

– А, нее, без такива, господин Оцетов! Без данни от апарата за кръвно, разпечатани на хартия, не можем да изпратим кола.

– За каква хартия говорите, та аз, докато разпечатам данните, ще съм вече в моргата.

– Ваша работа, законът го изисква, оплачете се на законотворците.

– Слушайте какво, или пращайте линейка, или ще ви вдигна във въздуха!

Сигналът от другата страна на телефонната линия прекъсва.

Оцетов звъни отново на 112.

– Здравейте, имате бомба!

– Чудесно, вие сте деветият обадил се за бомба през днешния ден. Десетият печели тридневна почивка в Санторини, ол инклузив с джакузи и тайландски масаж. Ако искате, изчакайте малко и бъдете двайстият. Той грабва седмичен пакет на Малдивите плюс бонус гмуркане в кораловите рифове и тестване на тристепенно меню от местната кухня.

– А петдесетият какво печели?

– Петдесетият е нашият голям победител! Той може да си повика линейка до желан от него адрес. Не е нужно да има някакви оплаквания. Лекарският екип ще дойде до 3 минути и ще му окаже първа медицинска помощ.

– Ясно! Тази мисъл действа доста успокоително, струва ми се, че кръвното ми вече е в напълно нормални стойности. Благодаря ви от сърце! Следващия път, като вдигна показателите, пак ще ви се обадя за бомба.

– Разбира се, заповядайте! Телефон 112 е на ваше разположение денонощно!

 

Из последната книга на Владислав Христов "Мед от оси"
Изд. Ерго 2023
Художник: Василена Георгиева

Публикува се със съдействието на автора и издателството. 
С подкрепата на Министерството на културата.

 

Снимките от премиерата са на Нели Лишковска и Ванеса Попова.

 

Мед от оси

Фото: Ванеса Попова, Премиера на книгата "Мед от оси" в Bee Bop Café с водещ Петър Краевски

Владислав Христов обича героите си дори когато е трудно да изпита към тях само обич. Описва ги по най-красноречив начин, за да разберем и човешката им природа, и невъзможността им да се държат по друг начин, притиснати от независещите от тях обстоятелства. Оптимизмът понякога е също толкова абсурден, както и ситуациите, в които се намират. Неговите фейлетони са плътна и релефна картина на днешния български живот.

Палми Ранчев

Похвално е, че във времето на риалити шоуто и виртуалните хуморески Владислав Христов залага на сатиричната проза. Фейлетонът е сред нормализиращите жанрове в литературата, защото поставя идеи, ценности и хора на реалните им места. Текстовете в тази книга са именно такива – калейдоскоп от житейски моменти, в които смешното не е самоцел, а средство да приемем горчивите истини за себе си с усмивка.

Петър Краевски

Познавам Владислав Христов и като фотограф, при това добър, което личи от тези текстове. Те са като умело композирани снимки, в които общият план е плътен и има акцент, осмислящ това занимание – и правенето на снимката, и разглеждането ѝ. В историите на Владислав откриваме онова непоказано, което те кара да се превърнеш от читател в съавтор.

Весел Цанков

Това е една от най-сполучливите книги от потока на съвременното ни книгоиздаване. Актуална, с богат диапазон на хумористичните похвати – от добродушната насмешка до сатиричните прицели. Истински антидот на битуващите конспиративни теории и искрен смях, напомнящ ни, че от трагедията до комедията има само една крачка.

Росица Чернокожева

Владислав Христов

Фото: Нели Лишковска, Премиера на книгата "Мед от оси" в Bee Bop Café с водещ Петър Краевски

Владислав Христов живее в Пловдив и работи като журналист и фотограф. Носител е на десетки литературни награди, текстовете му са публикувани на 18 езика. Автор е на книгите: „Снимки на деца“ (кратки прози, 2010), „Енсо“ (поезия, 2012), „Фи“ (поезия, 2013), „Германии“ (поезия, 2014), „Обратно броене“ (поезия, 2016), „Продължаваме напред“ (публицистика, 2017), „Germanii“ (поезия, немско издание, 2018), „Комореби“ (поезия, 2019), „Писма до Лазар“ (поезия, 2019), „Мопсът на Вазов“ (кратки прози, 2021).

 

Владислав Христов в Диаскоп

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.