Георги Чепилев: Имат ли комиксите в различните части на света нещо общо с политическите интереси

28.04.2023
Снимка 1

Да си припомним статия за комиксите в Диаскоп от 2016 г.:

Какво е стил в комикс изкуството? Колко стила разпознаваш в комиксите?

От кои райони в света си разглеждал комикс произведения:

1.     Комикси от САЩ, Канада, Мексико

2.     Комикси от Западна Европа

3.     Комиксите на Япония

4.     Комикси от Австралия, Южна Африка и Третия свят

5.     Комикс изкуството от Източна Европа и Русия

6.     Комикси от Латинска Америка

7.     Комикси от Близкия Изток и Северна Африка

8.     Комикси от Тропическа Африка

9.     Комикси от Индия, Южна Азия и Югоизточна Азия

10.   Китайски комикси

Опиши кои комикси си чел - в оригинал, превод или само разглеждане.

Какво е характерното в тези творби?

Какъв е замисълът на всяка от тези творби? Анализирай произведението.

Кой комикс от всеки световен район ти харесва най-много?

Какво знаеш за времето, когато е направен и публикуван комикса?

Какво знаеш за авторите на комикса: сценарист, художник, издателство...?  Какво място заемат (първостепенно ли)? Към кое художествено течение  принадлежат?

Какво е характерното за художника на харесвания от теб комикс?

Комикс е английско название. Каква държавна форма представлява Британската империя? Какво знаеш за английските комикси? Към кой световен район се класифицират?

 

***

Да изградиш стабилна ограда, която да те пази от глупави съседи и от хищници, съвсем не е лошо. Или съществува самостоятелно човешко стопанство, наречено държава, или няма такова.  Напр. сближаването на страните в Европа разорява Русия. Търговският взаимен обмен изисква крайна внимателност. Считам, че щастието не в потреблението на некачествени и чужди стоки, а в това да има свои доброкачествени. Да има всичко свое е философски идеал, подходящ и за отделен човек, и за държава, а не е национален егоизъм. В това отношение Америка генерира всеобщо неразбиране, защото е друга и с това предизвиква заплаха. Съществува абсолютно невярна представа, че американците са най-трудолюбивият народ, а богатството им е в резултат на висок производителен труд. Трябва ясно да се знае, че никаква съвременна техника не може да увеличи количеството природни ресурси, а само ускорява обработката им и движението им в пространството. Америка потребява 40 % от общочовешките ресурси, използвайки особен финансово-икономически механизъм. Американците са създали система за своя полза, която да  изпомпва ресурси, принадлежащи на цялото човечество. Първият инструмент за преразпределение на тези ресурси в полза на САЩ, е всеизвестният факт за пускането на огромно количество необезпечени долари на световния пазар. А не производството на техника и машини. Това е непозната отпреди световна афера – тази финансова система постоянно балансира накрая дълговата яма. Затова всички частни американци и държавата им живеят на кредит. Чрез рекламата се натрапват продукти, а животът на кредит е живеене в настоящето от бъдещето, а не от миналото, както е прието в Евразия. Кредо означава „вярвам”, т.е. той има доверие в мен и ми подава ръка за помощ, но от моето бъдеще в моето настояще  (когато мога да върна дълга си). По мой поглед това различно възприятие на времето безкрайно дразни останалия свят.

Когато се говори за ПРОМЯНА, това означава неустойчивост.

По причина на казаната ирационалност за Америка, всяка нация, която се допре до ПРОМЯНАТА, наистина се изменя, но в низходяща градация — разлага организацията си на живот. Предизвикват се революции, но в самата Америка няма такива, защото промяната е техният метод на живот — американците възприемат самия живот като постоянна промяна и се стремят към нея. Останалият свят предпочита устойчивото, успокоителното.

Народът казва: Не ни канят да ни черпят, а искат нещо от нас. Искат да ни вземат, а не да ни дадат. За икономиката едва ли някой в България има представа накъде се върви и как да се излезе от днешната катастрофа.

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.