Стоян Стоянов - Комитски: "Памет за Андре Шере (1937 - 2020)"

06.03.2020
Снимка 1

На 5 март от този свят на 82 годишна възраст завинаги си отиде една от най-почитаните и най-истинските икони на деветото изкуство – художникът Андре Шере /роден през 1937 г. в Париж, Франция/, създателят, вдъхновителят на изобразителния образ на „Рахан”... Това е поредицата, с която е израснало не едно българско /а и не само българско/ поколение от деца, бащи, дядовци и внуци – запалени от искрата на първооткривателството и креативността от сътвореното добро за „тези, които вървят изправени”... Всъщност, Андре Шере беше човекът, който най-ярко се вписа в творческия екип на списание „Пиф” /редом до имената на Поиве, Марчело, Гати и др./ и заедно със сценариста Рожер Лекурьо вдъхнаха живот на „Рахан”, като го издигнаха до пиедестала на култорологичен феномен през средата на 70-те години на 20 век... та чак до днес. Изпод майсторската четка на Шере се родиха над 3500 комиксови страници, разпределени в над 200 серии, преведени на над 30 езика, отпечатани в милони екземпляри.

Щастливи сме, че през годините Русе е градът в България, където творчеството на Андре Шере е най-популяризирано – на роден, български език. Още в зората на демократичните промени през 1990 година –списание „Русе 7” започна да представя под формата на „комикс на глътки” невероятните приключение на „Рахан”. Героят на Шере бе и остава да си бъде един от най-популярните и представените в изданията на постоянната експозиция „Музей на комикса” към Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в нашия град. В периода 2014 – 2018 година на страниците на вестник „Форум Комикс Арт” с логото на Музея на комикса представихме няколко преведени серии на „Рахан”, а също и оригинални страници, подписани от Андре Шере. От миналата година, съвместно с пловдивското комикс дружество „Диаскоп” започнахме издаването на специализиран „Комикс лист” /отново със знака „Музей на комикса”/, където също отделихме подобаващо място на Андре Шере и рожбата му „Рахан”, която всъщност миналата година празнува и своя половин вековен юбилей.

Колкото и шаблонно да звучи, бихме казали: с края на земния път на Андре Шере си отива една епоха, дори не епоха, а най-бляскавата ера в развитието на класическото девето изкуство. Да, Шере вече сигурно е при бащата на Рахан – Крао... И там, в земята на сенките тепърва крои планове как да продължи мисията на героя си. А тук, при нас – на Земята, ще останат проекциите на делото му, вдъхновило не един световен и наш художник. Защото, разтворим ли страниците на българските списания с комикси от края на 20 век – „Дъга” и „Чуден свят” виждаме, в колко много „разкази в картинки” са закодирани и щрихите на Шере – къде взаимствани, къде творчески интерпретирани и надградени, къде направо копирани добросърдечно, без грам умисъл. Наистина, отива си една епоха. За нас остава само нарисуваното, усетеното и изживяното, а също и почустваното от допира до творчеството на ГОЛЕМИЯ АНДРЕ ШЕРЕ, завещал ни ЦЯЛА ВСЕЛЕНА.

 

Текст и фотоматериал:

Стоян Стоянов – Комитски, учредител на постоянна експозиция „Музей на комикса”  към Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.