Изложбата "Автопортрети" - диалог между творби на Вера Недкова и младата художничка Деница Боева

08.02.2020
Снимка 1

Националната галерия

представя

Автопортрети

Вера Недкова и Деница Боева

12 февруари – 27 септември 2020

Откриване: 12 февруари 2020, сряда, в 18.00 часа

Къща музей "Вера Недкова"

 

Експозицията включва автопортрети на Вера Недкова от средата на 1920-те до 1960-те (от колекцията на Националната галерия) и автопортрети и инсталация на младата художничка Деница Боева.

Програмата „В дома на Вера Недкова“ стартира през 2019 с „диалог“ между  Анна Бояджиева и ранни творби на Вера Недкова, посветени на  женската фигура и чувствителност.

Настоящата изложба продължава посоката на търсене и представяне на различни гледни точки на съвременни автори в атмосферата на дома на Вера Недкова. Мястото е изпълнено с много спомени и белязано от интелектуалното и творческо присъствие на авторката. Платната й ни потапят в духа на времето, в което е живяла и ни разкриват богатството на нейната личност и талант. Любопитна и аналитично настроена към промените в света, който я заобикаля, тя рисува себе си многократно във всички етапи от развитието си като художник. Избраните автопортрети пораждат въпроси за съдбата и философията на твореца.

Деница Боева е сред номинираните за наградата на фондация „Стоян Камбарев“ за полет в изкуството през 2019.  Ученичка на Анна Бояджиева, тя създава инсталации и пространствените обекти, като използва различни материали. Нейните автопортрети са изпълнени в смесена техника, а светлинната й инсталация е изградена от текстилни нишки.

За допълнителна информация:

Диана Драганова–Щир

0879 147 681

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.