Ангелина Василева: Завърши Седмият балкански конкурс за поезия онлайн Мили Дуели/Mili Dueli 2019

06.02.2020
Снимка 1

Миналия февруари една приятелка ме помоли да преведа нейно стихотворение за участие в онлайн конкурса за поезия , за който изобщо не бях чувала до него момент. Съгласих се да ù помогна, въпреки характерната за възрастта ми подозрителност към подобни начинания ... И това беше за мен началото на едно изключително забавно и вълнуващо интелектуално приключение.

За моя огромна изненада Мили Дуели 2019 се оказа седмото поредно издание на конкурс за балканска поезия, организиран от талантливия млад поет и студент по медицина Нермин Делич /р. 1995/ от Босна и Херцговина. Той поставя началото на поетичните „дуели“ когато е едва 17-годишен, следвайки вътрешното си убеждение, че езикът на поезията може да заглуши гласа на онаследената омраза на Балканите.

Конкурсът е международен и няма възрастови ограничения за участие, но като тематика определено привлича вниманието на младото поколение и налага ценностите на 21 век. С такава характеристика е до голяма степен и аудиторията му, която има възможност да гласува спонтанно за предпочитанията си във фейсбук и чрез вайбър.

Модерният формат на конкурса е с елементи на реалити шоу – авторите участват със стиховете си в пет елиминационни кръга при осигурена максимална прозрачност на решението кои от тях и защо са допуснати на следващото ниво, или са отпаднали. Същевременно те се радват и разчитат и на подкрепата на феновете си в страницата на конкурса във фейсбук.

В екипа на Нермин Делич са привлечени изявени поети и литературни критици от региона. Всеки от тях работи от самото начало с определена група от участниците в конкурса и ги подготвя за „дуелите“ като техен ментор и преводач, когато е необходимо /официалните езици на конкурса са босненски. хърватски и сръбски затова чуждестранните участници изпращат стихотворенията си на английски/. Менторите са и членове на журито,  което има решаващата дума кои поети продължават в следващия кръг на състезанието. Във фейсбук е публикувано индвидуалното им мнение за всяко едно от изпратените за конкурса стихотворения.

Като автор и преводач имах възможност да наблюдавам работата на две от участничките в журито, финалистки в предишни издания на състезанието. За мен беше чест да съм в „отбора“ на младата поетеса Анджела Турукало, която ме респектира с желанието ù да извади най-доброто от всеки от нас, усета ù за поетичното и точната реакция при превода от английски на босненски. Като преводач имах поглед и върху работата на по-сдържаната, но много точна в преценките Даня Гаспар Докич.

Мили Дуели 2019 продължи 7 месеца /20 февруари – 12 октомври/. В него участваха 545 автори от различни страни.  В първия кръг  бяха регистрирани 50 поети от България. В третия кръг, определен от организаторите като „Топ 120“, останаха 12 от тях. Въпреки проблемите при двойния превод от български език през английски на босненски, сред финалистите в петия кръг се класираха трима българи – Иван Герасимов /11-ти/, Саша Томов /12-ти/ и Калоян Христов /21-ви/.Сърбинът Никола Исмаил грабна първото място. На второ се класира сънародникът му Милан Дабовик, а на трето - Марко Басанович от Босна и Херцоговина.

Наградите в този конкурс са нематериални. Според регламента на победителя беше присъдена титлата „лауреат“, финалистите получиха електронни плакети с отличия, а участниците – грамоти за представянето си. Но Мили Дуели 2019 не приключи с обявяването на победителите. Тъй като в проекта е заложена преди всичко идеята за взаимното опознаване на поетите от Балканите, след обявяването на края на напрегнатото състезание Нермин Делич продължи да представя пред аудиторията  финалистите с интервюта, в които те разказват за живота си и четат свои творби.

Електронното издание на Мили Дуели 2019 можете да прочетете на страницата на конкурса във Фейсбук www.milidueli.com. Навярно много скоро там ще откриете и покана за участие в него през 2020 година.

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.