Тодор П. Тодоров и "Хагабула" гостуват в Пловдив

21.11.2022
Снимка 1

ИК Жанет 45 и ЛС Spirt & Spirit представят

Тодор П. Тодоров 

и романа "Хагабула"

22 ноември 2022 от 19.00 часа

Петното на Роршах

Модератор: Ина Иванова

„Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Разположен в междината на приключенското, философското и фантастичното, романът пита за краищата на света и историята, за разрива на човека с първичните сили на живота, за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже. Героите прекосяват феерична, съноподобна реалност, която ще ги отведе до непредвидими разкрития и развръзка с космогоничен мащаб.

 

Тодор П. Тодоров, когото познаваме с философския му, неоромантичен език, в този свой епически разказ превръща историята в магически шемет, едновременно пищен, но и мрачно-суров, и ни потапя в атмосфера, каквато помним от филмите на Вернер Херцог. Умна, еклектично-парадоксална, красива книга, която чуваме и виждаме, докато четем.
– Надежда Радулова

„Хагабула“ на Тодор П. Тодоров излиза извън рамките на българската литература. Буквално: в нея няма българска история, в нея няма български проблеми, в нея я няма, най-сетне, българската котловинност. И независимо от това романът е много българска книга – не само защото е написан на български, но и защото поставя пред нас, читателите, важни задачи: да вдигнем главите си, за да видим хоризонта и небето; да сведем очите си, за да проникнем в дълбините и потайното; да отпуснем душите си, за да срещнем неустоимото и вълшебното.
– Митко Новков

Чуйте интевюто на Веселина Пеева с Тодор П. Тодоров тук

Няколко откъса от книгата можете да прочете в бр. 29/2022 на Литературен вестник

https://litvestnik.com/2022/07/27/%D1%85%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B0/

 

Информация: Гергана Георгиева, Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника