Гражданите и кметството на Калофер с вълнение очакват дарение - скулптура на Христо Ботев от 1964 г. на академик Григорий Данилович Ястребенецкий от Санкт-Петербург

09.09.2022
Снимка 1

Капитан I ранг о.р., професор, д.пс.н., инженер Илия Пеев

На 1 септември 2022 г. се проведе работна среща с кмета на гр. Калофер господин Румен Василев Стоянов за обсъждане на конкретни практически действия за доставката на дарението от Санкт-Петербург в Калофер, мястото за поставяне на бюста на Христо Ботев, логистиката по доставянето, други организационни, протоколни и церемониални въпроси.

Деловата срещата премина при изключително добра организация и ефективност, решаваща роля за което изиграха личните качества на кмета на гр. Калофер господин Румен Стоянов, благодарение на които той схвана идеята мигновено и я прегърна от сърце с твърдата решимист да я доведе до край.

Описание: D:\PAPKA 2022\KNIGA KALOFER KMET 1 RUMEN STOYANOV.png

Господин Румен Василев Стоянов, трети мандат кмет на гр. Калофер

Кметът на Калофер Румен Стоянов има много благ характер и сякаш с перце гали душите на хората, което от една страна ги отпуска и ги кара да се чувстват добре, а от друга страна ги мобилизира и ги кара да бъдат креативни. Това дарование на калоферския общински лидер е първопричина за неговата харизматичност и в най-голяма степен допринесе за ефективността на работната среща.

Румен Стоянов е трети мандат кмет на красивия подбалкански възрожденски град и всички, които го познават, знаят, че в неговия кабинет в Община Калофер има два портрета - на Васил Левски и на Христо Ботев, което обаче съвсем не е служебна показност, защото той носи в сърцето и ума си творчеството и духа на двамата велики българи, а жаждата на Христо Ботев за свобода е издигнал като знаме над родния си град! От срещите и разговорите с Румен Стоянов почувствах огромното количество знания, които той има за великия поет-революционер Христо Ботев.

През 2021 г. Румен Стоянов реализира една отколешна своя мечта - да изиграе роля във филм за Христо Ботев.

Максим Генчев, режисьор на филма „Ботев” предлага на кмета да играе Перо Македонеца, защото според него има голяма близост в темпераментите и характерите на двамата – казват си директно всичко.

Описание: D:\PAPKA 2022\KNIGA KALOFER KMET 4 PERO MAKEDONECA.jpeg

Румен Стоянов в ролята на Перо Македонеца във филма „Ботев” на режисьора Максим Генчев

Актьорът от Бургаския театър Деян Жеков играе Христо Ботев.

На 2 март 2022 г. беше официалната премиера на игралния филм „Ботев“ в София - зала „Люмиер в НДК.

Премиерата бе предшествана от изпълнението на фолклорен блок, предвождан от калоферските гайдари и кмета на града Румен Стоянов. Във фолклорния ансамбъл участваха комитет „Родолюбие“, много представители на патриотични организации, облечени в народни носии.

Румен Стоянов е не само превъзходен организатор с мащабно управленско и държавническо мислене, той е и председател на Националното сдружение на кметовете на кметствата в Република България.

Румен Стоянов е артистична натура, свири на гайда и на тъпан, събира често на музикантски вечери в Калофер инструменталистите от фолклорния жанр, прави надпявания между най-добрите народни певци и певици. Сам организира и участва с гайдарския състав на Калофер в самодейни изяви, снима се в клипове за телевизиите, които представят фолклора.

Важна роля за ефективността на работната среща изиграха задочно споделените дипломатически тънкости от д-р Анатолий Викторович Щелкунов, почетен гражданин на Варна, бивш Генерален консул на РФ в морската столица. В процеса на подготовката на срещата той ни даде ценни препоръки за практическите логистически и дипломатически стъпки, които трябва да се предприемат за успешно реализиране на благородната мисия. Професор д.пс.н. Илия Пеев, който е съавтор на излязлата през 2020 г. книга на д-р Анатоий Щелкунов „Народная дипломатия в истории российских неправительственных организаций” още в самото начало на работната среща предаде неговите специални поздрави на кмета на Калофер г-н Румен Стоянов и всички участници в срещата, пожелавайки успех на това благородно начинание – дарение бюст на Христо Ботев на родния град на поета-революционер, изработено от велик скулптор академик академик Григорий Данилович Ястребенецкий. Д-р Анатолий Щелкунов също така беше специално поръчал да изразим пред всички неговото възхищение от словото на г-н Румен Стоянов за Христо Ботев, произнесено на втори юни 2022 г. в Калофер.

Водещо място за плодотворността на работната среща изиграха организаторската, публикационната и популяризаторската дейност на капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Пеев. След като през месец юни 2022 г. той се запозна с изпратената му от капитан I ранг от запаса, д.ист.н. Валентин Георгиевич Смирнов, директор на РДАВМФ в Санкт-Петербург статия „Завещанието на скулптура”, публикувана във вестник „Санкт-Петербургски ведомости”, брой 110 от 21 юни 2022 г., положи огромни усилия новината за дарението на бюста на Христо Ботев да достигне до хиляди читатели.

Пред кмета на гр. Калофер г-н Румен Стоянов и всички присъстващи, професор д.пс.н. Илия Пеев направи подробен доклад за извършената от него публикационна и организаторска дейност, благодарение на която идеята за дарението на бюста на Христо Ботев на град Калофер придоби гласност в България, Русия и десетки други държави.

В центъра на успешната работна среща трябва да поставим неуморната и убедителна дейност на подполковник от запаса Юрий Михайлович Лебедев, военен преводач и писател, председател на центъра „Примирение” (1995-20025). Той е поддържал близки творчески отношения със скултура Григорий Ястребенецкий и пръв в целия свят даде публичност на авторското му завещание със своето интервю в статията на Сергей Евгениевич Глезеров „Скулптура на Христо Ботев планират да подарят на България”, която беше публикувана във вестник „Санкт-Петербургски ведомости” през юни 2022 г.

По време на срещата с кмета на гр. Калофер подполковник от запаса Юрий Лебедев подари на господин Румен Стоянов своя авторска книга и няколко книги от академик Григорий Данилович Ястребенецкий.

Юрий Лебедев се познава с много хора в Санкт-Петербург и Москва, които са поддържали близки отношения с академик Григорий Ястребенецкий. С някои от тях той се свзърза още по време на работната среща при кмета на гр. Калофер и веднага уточни с тях логистически подробности по преместването на бюста на Христо Ботев от Санкт-Петербург, където се намира в момента, до Калофер, родния град на Христо Ботев, където ще заеме своето полагащо му се място.

Заслужава да споменем поне двама души от близкото обкръжение на академик Григорий Ястребенецкий, които на практика ще участват в процедурата по транспортирането на бюста на Христо Ботев от Русия до България  – това са скулпторът Владимир Иванович Бродарский, при когото се намира в момента бюста на Христо Ботев в Санкт Петербург и внукът на академик Григорий Ястребенецкий – московчанинът Даниил Александрович Ястребенецкий.

В заключителната част на срещата с кмета на град Калофер, господин Румен Стоянов обобщи и систематизира своите отговорности и пълномощия за установяване на делови контакти с дипломатически и културни институции, чрез които ще се достави бюста на Христо Ботев от Санкт-Петербург в Калофер.

Всички пожелахме успех на г-н Румен Стоянов, който сърцато и енергично ще работи за реализиране на благородната идея за изпъленние завещанието на академик Григорий Ястребенецкий да се дари бюста на Христо Ботев от 1964 г. на България. Калоферци очакват с вълнение този ден!

В тази паметна работна международна среща с кмета на град Калофер г-н Румен Василев Стоянов участваха:

Капитан I ранг о.р., професор, доктор на психологическите науки, инженер Илия Петров Пеев заедно със съпругата си Йорданка  Пеева, учителка.

Подполковник от запаса Юрий Михайлович Лебедев със съпругата си Лариса Владимировна Алпеева, професор по руски език в катедрата по междукултурни комуникации в Санкт-Петербургския държавен архитектурно-строителен университет.

Величка Терзиева, старши специалист административно обслужване в кметството на гр. Калофер.

Петя Керемедчиева, технически сътрудник в кметството на гр. Калофер.

Адвокат Албена Белянова, Телевизия "Евроком" София, водеща и автор на предаването "Часът на избора".

След завършване на международната работна среща, кметът на град Калофер г-н Румен Василев Стоянов даде официална вечеря за всички участници, на която продължиха дискусииите по темата, завладяла нашите умове и души.

Да си пожелаем успех на благородната мисия!

Заглавно изображение: Григорий Ястребенецкий,  Скулптурен портрет на Христо Ботев, 1964

Кореспонденция:

Професор д.пс.н. Илия Петров Пеев
E-mail: ippeev@abv.bg
Mob.: +359 898 359 647
Home: +359 52 757 472

 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.