Скулптура на Христо Ботев от 1964 г. на академик Григорий Данилович Ястребенецкий от Санкт-Петербург ще бъде дарена на Калофер за 175-та годишнина от рождението на великия поет-революционер

05.09.2022
Снимка 1

Капитан I ранг о.р., професор, д.пс.н., инженер Илия Пеев

Една истинска приятелска история ме свърза трайно с това красиво събитие в навечерието на 175-та годишнина от рождението великия поет-революционер Христо Ботев.

През юни 2022 г. по електронната поща капитан I ранг от запаса, доктор на историческите науки, Валентин Георгиевич Смирнов, директор на Руския държавен архив на Военноморския флот в Санкт-Петербург, ми изпрати статията „Скулптура на Христо Ботев планират да подарят на България”. Статията е публикувана във вестник „Санкт-Петербургски ведомости”, брой 110 от 21 юни 2022 г. под заглавие „Завещанието на скулптура”.

Сергей Глезеров. Завещанието на скулптура. Вестник „Санкт-Петербургски ведомости”, брой 110 от 21 юни 2022 г.

Авторът на статията Сергей Евгениевич Глезеров в интервю с подполковник от запаса Юрий Михайлович Лебедев, военен преводач и писател, председател на центъра „Примирение” (1995-20025), който е поддържал близки творчески отношения със скултора Григорий Ястребенецкий, дава публичност на авторското завещание. През есента на 2021 г. Юрий Лебедев е беседвал със забележителния скулптор Григорий Ястребеницкий, който споделя пред него:

„Имам интересен и много скъп за мене скулптурен портрет на Христо Ботев, който съм направил през 60-те години на миналия век. Искам да подаря тази моя работа на българите”.

Описание: D:\PAPKA 2022\KNIGA LEBEDEV 1 BOTEV 1964 YASTREBENECKII.jpg

Григорий Ястребенецкий завършва работата над скулптурния портрет на българския поет-революционер Христо Ботев, 1 април 1964 г. Архивен фонд на Санкт-Петербург. ЦГАКФФД СПб. Фотодокумент Ар 175958. Автор на снимката Василий Гаврилович Федосеев.

Григорий Ястребенецкий. Скулптурен портрет на Христо Ботев.

Академик Григорий Ястребеницкий е починал на 18 март 2022 г. и не можа лично да направи дарението. Завещанието му се поддържа от негови наследници и приятели, бивщи ученици и докторанти, колеги, художници, скулптори, почитатели и др.

Статията „Завещанието на скулптура” много ме трогна и аз помолих моя стар приятел капитан I ранг от запаса Валентин Смирнов да ме свърже с подполковник от запаса Юрий Лебедев, с когото вече няколко месеца плодотворно си кореспондираме и обменяме мнения как най-добре да се реализира завещанието на академик Григорий Ястребенецкий.

Двамата заедно с Юрий Лебедев се обърнахме към кмета на гр. Калофер господин Румен Василев Стоянов и господин Боян Ботйов - председател на Общонародната фондация "Христо Ботйов", които приеха радушно предложението за дарение на град Калофер бюста на Христо Ботев от академик Григорий Ястребеницкий.

Кореспондираме също и с д-р Анатолий Викторович Щелкунов, почетен гражданин на Варна, бивш Генерален консул на РФ в морската столица, който ни даде ценни препоръки за практическите логистически и дипломатически стъпки, които трябва да се предприемат за успешно реализиране на благородната мисия.

Предстои делова среща в родния град на поета-революционер за обсъждане на конкретни действия за реализиране на дарението, мястото за поставяне на бюста, логистиката по доставянето, други организационни, протоколни и церемониални въпроси.

Красивата скулптура на Христо Ботев, от 1964 година насам, повече от половин век, очаква родния град на великия поет-революционер. Известно е, че паметниците не живеят отделно от града, защото скулптурата и любовта са единни. Какво знаем за академик Григорий Данилович Ястребенецкий, сътворил с огромна любов скулптурния портрет на Христо Ботев?

Академик Григорий Данилович Ястребенецкий

(29.10.1923 – 18.03.2022)

Описание: D:\PAPKA 2022\KNIGA LEBEDEV 1 BOTEV PORTRET YASTREBINETSKY.jpg

За него могат да се напишат книги, да се направят филми и пак няма да се каже всичко. С основание често в печата го наричат Скулптур-Легенда, един от онези велики световни майстори, които със своето изкуство съединяват столетията.

Започва да рисува от три годишна възраст. Участник е във Великата отечествена война (1941-1945 г.), повече от 1/3 от неговите работи са посветени на войната.

Професор Григорий Данилович Ястребенецкий е удостоен с почетното звание „Народен художник на Русия”, Заслужил деятел на културата на Полша, Почетен доктор в Алеята на славата в СПбГУП, Академик на Руската художествена академия. Той е участник в над 200 изложби на негови творби, автор е на 64 паметника, поставени в Русия, Германия, Казахстан и Узбекистан. повече от 500 скулптурни портрета и мемориални дъски.

Героите на произведенията на Григорий Ястребеницкий са около 300 художници, артисти, писатели, композитори, държавници и политически дейци. Особено място в неговото творчество заема темата за Великата Отечествена война (1941-1945).

Ръководил е на творческата работилница на скулптурите на Руската художествена академия.

Произведения на скулптура Григорий Ястребенецкий се намират в над 40 руски музея: в Държавната Третяковска галерия, Министерството на културата, Съюза на художниците, Руската художествена академия, частни колекции в Германия, Великобритания, Финландия, Швеция, САЩ.

Академик Григорий Ястребенецкий е награждаван с много ордени - „Отечествена война I степен”, „Червена звезда”, орден „Почит” на Руската федерация, с над 20 медала „За отбраната на Ленинград”, „За бойни заслуги”, „За победата над Германия във Великата отечествена война (1941-1945 г.г.)”, носител е на много високи чуждестранни награди - „Медал на мира”, „За заслуги пред Отечеството” (ГДР), удостоен е със званието лауреат на художествената Премия Мартин Андерсен Нексе (Германия) и др.

Григорий Ястребенецкий има издадени пет книги, в които разкрива тайните на майстора скулптор: „Кое-что из опыта” (2009), „Теплые осколки” (2009), „Нас осталось мало” (2011), „Интервью автора с самим собой” (2005), „Такая долгая жизнь. Записки скульптора” (2018).

Вместо заключение - един твърде интересен факт, който убедително показва изключително силното уважение на Григорий Ястребенецкий към скулптурата на Христо Ботев – снимка на автора и авторското творение са поставени на видно място на задната корица на книгата „Интервью автора с самим собой” (2005).

Предстоят вълнуващи преживявания във връзка с дарението на Калофер скулптурата на Христо Ботев от 1964 г. на академик Григорий Данилович Ястребенецкий за 175-та годишнина от рождението на великия поет-революционер!

 

Заглавно изображение: Задната корица на книгата на Григорий Ястребенецкий „Интервью автора с самим собой” (2005). Авторът със своя скулптурен портрет на Христо Ботев.

 

 

Кореспонденция:

Професор д.пс.н. Илия Петров Пеев
E-mail: ippeev@abv.bg
Mob.: +359 898 359 647
Home: +359 52 757 472

 

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.